Acasa/Uncategorized/Ce sunt rădăcinile de rubine, safire sau smaralde?

Ce sunt rădăcinile de rubine, safire sau smaralde?

„- Nu mai păcăliți lumea cu rădăcină de rubin!” Acesta este cel mai dur dintre comentariile postate la bijuteriile cu rădăcină de rubin, safir sau smarald. Chiar dacă cele mai multe comentarii sunt „like-uri” și inimioare, sunt și multe cliente nedumerite de exprimarea rădăcină de …. și îmi cer clarificări. Cred ar fi bine să lămuresc un pic situația și să explic ce este rădăcina de safir, rubin sau smarald.

Câteva informații despre calitatea rubinelor.

Ca să nu enumăr de fiecare dată safir, rubin și smarald, voi folosi doar una dintre pietre ca să explic conceptul, dar referirea este valabilă pentru toate cele trei pietre prețioase.

Pe scurt, rădăcina de rubin este o denumire comercială pentru un rubin care nu are cea mai bună calitate. Mai pe larg, lucrurile stau în felul următor. Rubinele brute (cum sunt scoase din mină) au în centru calitatea cea mai bună. Acolo piatra are cea mai intensă culoare, are structura omogenă și nu are defecte. Spre margine, unde este zona de contact cu alte roci, apar diferențe de nuanță, mici impurități, culoarea este mai putin intensă, adică defecte.

Cum a apărut termenul de rădăcină de rubin?

Inițial pentru bijuterii se folosea doar centrul rubinului, partea cea mai pură. Fiind rare și frumoase, rubinele erau foarte scumpe și se montau în aur sau platină alături de diamante sau alte pietre prețioase. Părțile cu defecte, de calitatea a doua, nu se foloseau. Apoi bijutierii s-au gândit că este păcat să irosească aceste rubine cu micile lor defecte. De montat în aur nu prea mergea, așa că s-au gândit să le monteze într-un metal tot prețios, dar mai ieftin. Candidatul perfect a fost argintul.

Spusă în câteva cuvinte, cam aceasta este povestea rubinelor montate în argint. Sunt tot rubine, dar au o calitate mai slabă decât cele folosite la bijuteriile din aur. Și pentru ca lucrurile să fie clare și să nu apară confuzii, s-a hotărât să se folosească o altă denumire, rădăcină de rubin. Este o denumire care este conformă cu realitatea, pentru că aceste rubine provin din marginea pietrei, din rădăcină sa. Nu este o încercare de înșelăciune, este o încercare de a clarifica lucrurile și de a proteja consumatorul. La termenul de rubin nu se putea renunța, pentru că, din punct de vedere chimic este un rubin, doar calitatea diferă.

O altă discuție cât se poate de serioasă este legată de rubinele crescute în laborator, imitații și tratamente. Este un subiect amplu, care merită mai mult spațiu și studiu. Îl voi pregăti într-un articol viitor. Și pentru că lucrurile tehnice nu sunt cele mai plăcute sau amuzante promit că voi reveni și cu bijuterii celebre cu rubine. Care au fost coroanele cu cele mai mari sau mai multe rubine, ce regine și ce actrițe de la Holywood au îndrăgit rubinele?

Și dacă încă vă plac bijuteriile cu rădăcină de rubin, safir sau smarald, vă invit să vizitați colecția Daisy Fay

By |2019-04-24T18:04:36+03:0022 februarie 2019|Uncategorized|5 Comments

About the Author:

5 Comments

 1. Anonim mai 17, 2019 la 10:18 pm - Raspunde

  Multumim pentru ecplicatii!

 2. LUNGU MONICA MARIANA octombrie 20, 2019 la 9:48 am - Raspunde

  tot nu inteleg ajuta cu ceva la sanatate radacina de rubin? am achizitionat un colier din radacina de rubin si vreau sa stiu cu ce mi imbunatateste sanatatea

  • DaisyFay octombrie 25, 2019 la 6:04 pm - Raspunde

   Teraipa prin cristale este ramura care se ocupa cu tehnica prin care pietrele semipretioase si pretioase pot fi folosite pentru imbunatatirea sanatatii. Este considerata medicina alternativa pseudo-stiintifica pentru ca nu se bazeaza pe studii validate de societatea stiintifica. Insa sunt multe culturi in care se practica aceasta terapie. Eu personal nu cunosc detalii, In articolele pe care le scriu incerc sa detaliez mai mult aspecte tehnice legate de pietre (cum ar fi compozitia chimica, duritare, …) sau legate de cum este evaluata calitatea pietrelor, din punct de vedere gemologic. Rubinul este o piatra care din punct de vedere estetic este foarte frumoasa. Daca aveti un colier, este minunat! purtati-l cu drag si aveti incredere in dumneavoastra. Nu stiu daca v-am lamurit pentru ca terapia prin cristale nu este domeniul meu. Va sfatuiesc sa cautati pe internet informatii despre acest tip de terapie si sa intrebati un specialist. Numai bine!

 3. Costovici Margareta noiembrie 30, 2019 la 10:43 am - Raspunde

  Multumesc foarte mult. E bine de știut.

 4. Ika februarie 18, 2020 la 10:50 pm - Raspunde

  Buna ziua! Ce inseamna un rubin fără incluziuni vizibile si daca imi pot folosi pentru confecționarea unui inel de aur ?

Comenteaza